Αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό ή τρώτε πιο υγιεινά πρόχειρα τρόφιμα;

Ως επαγγελματίας γυμναστικής, πάντα εκπλήσσομαι (και προβληματίζομαι) με τη σύγκρουση που φαίνεται να έχουν οι άνθρωποι με την απώλεια βάρους, ωστόσο αρνούνται να σταματήσουν να τρώνε πρόχειρο φαγητό. Ένα ενδιαφέρον πράγμα που έχω παρατηρήσει εδώ και πολλά χρόνια βοηθώντας τους ανθρώπους να χάσουν βάρος είναι ότι σχεδόν κάθε άτομο που μου είπε ότι «προσπαθεί» να χάσει βάρος, σχεδόν πάντα έχει το σπίτι του γεμάτο με κάθε είδους πρόχειρο φαγητό αντί για ολόκληρο μη επεξεργασμένα φυσικά τρόφιμα.

Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να μου λένε ότι προσπαθούν πολύ σκληρά να χάσουν βάρος, αλλά θα παρατηρήσω ακόμα κουτιά με μήλα και φρουτώδη βότσαλα στους πάγκους τους, κέικ, καραμέλες και πατατάκια στο ντουλάπι τους και αναψυκτικά ή σιροπιαστούς χυμούς στο ψυγείο τους.

Έτσι, το ερώτημα που πάντα με απασχολεί είναι ότι αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν ειλικρινά να χάσουν βάρος τόσο άσχημα, γιατί στον κόσμο οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν τα σπίτια τους γεμάτα πρόχειρα τρόφιμα αντί για υγιεινά τρόφιμα;

Είναι ενδιαφέρον ότι η απάντηση συνήθως είναι ότι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα αγαπημένα τους φαγητά επειδή πιστεύουν ότι η κατανάλωση αυτού του πρόχειρου φαγητού τους επιτρέπει να “ζήσουν λίγο”… αν με ρωτάτε, ακούγεται περισσότερο σαν να πεθαίνουν λίγο με το καθένα δάγκωμα!

Η άποψή μου είναι ότι η κατανάλωση πρόχειρων φαγητών δεν έχει καμία σχέση με την απόλαυση της ζωής σας… Στην πραγματικότητα, όταν εγκαταλείπετε τα πρόχειρα φαγητά, απολαμβάνετε πραγματικά τη ζωή περισσότερο επειδή αισθάνεστε καλύτερα και είστε πιο ενεργητικοί κάθε μέρα. Επιπλέον, το να αποκτήσετε καλύτερη φόρμα με το να μην τρώτε πρόχειρο φαγητό μπορεί προφανώς να συμβάλει στη βελτίωση της εμφάνισης του σώματός σας (και επομένως αυξάνει την αυτοπεποίθησή σας), κάνοντάς σας έτσι να απολαύσετε τη ζωή ακόμα περισσότερο.

Ένα πράγμα που πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν είναι ότι η υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει ότι τρώτε ήπιο και βαρετό φαγητό. Αντίθετα, όταν μαθαίνετε να απολαμβάνετε φυσικά μη επεξεργασμένα τρόφιμα και αρχίζετε να εξερευνάτε όλες τις ποικιλίες φυσικών τροφίμων που έχει να μας προσφέρει αυτός ο πλανήτης, μαθαίνετε ότι μπορείτε να απολαύσετε τις φυσικές γεύσεις των πραγματικών τροφίμων περισσότερο από τις υπερβολικά επεξεργασμένες επιθετικές γεύσεις που είναι τόσο κοινές με υπερβολικά γλυκό και αλμυρό πρόχειρο φαγητό.

Ένα παράδειγμα αυτού είναι ότι τις προάλλες ήθελα ένα παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη ενώ βρισκόμουν στο δρόμο, αλλά το μόνο που είχε διαθέσιμο το κατάστημα ήταν αυτά τα μπουκάλια παγωμένου τσαγιού με μεγάλη ζάχαρη. Λοιπόν, δεν έχω αγοράσει ένα πλήρως ζαχαρούχο παγωμένο τσάι εδώ και πιθανώς τουλάχιστον μερικά χρόνια τώρα… Έχω συνηθίσει να πίνω παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη και έχω μάθει να εκτιμώ τη φυσική γεύση του τσαγιού χωρίς να χρειάζομαι ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.

Όταν ήπια αυτό το εμφιαλωμένο γλυκό τσάι, κόντεψα να φίμωσα γιατί ήταν τόσο σιροπιαστό γλυκό, ήταν απολύτως άσχημο.

Παρόμοιο παράδειγμα… Χρειαζόμουν πολλή ζάχαρη στον καφέ, αλλά μετά από σιγά σιγά μείωση της ποσότητας ζάχαρης που θα χρησιμοποιούσα στον καφέ, μπορώ τώρα να πίνω πραγματικά μαύρο καφέ και να απολαμβάνω τη φυσική του γεύση χωρίς να χρειάζομαι γλυκαντικά ( αν και σπάνια πίνω καφέ).

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο μόλις αρχίσετε να εκτιμάτε τις φυσικές γεύσεις των αληθινών τροφίμων, διαπιστώνετε ότι δεν χρειάζεστε πλέον τις εξαιρετικά επιθετικές αλμυρές, ζαχαρούχες ή τεχνητές γεύσεις που έχουν ριζώσει μέσα μας από τις εταιρείες τροφίμων και όλα τα το πρόχειρο φαγητό που μας σπρώχνουν.

Η πεποίθησή μου είναι ότι όλοι πρέπει πραγματικά να απολαμβάνουν αυτό που τρώνε και μπορούν να το κάνουν χωρίς να τρώνε υπερβολικά επεξεργασμένο πρόχειρο φαγητό… Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι συχνά εκπλήσσονται όταν ακούν ότι πολλά από τα τρόφιμα που πιστεύουν ότι είναι πρόχειρο φαγητό, έχω υγιεινές εναλλακτικές που δεν το σκέφτηκαν ποτέ.

Μερικά παραδείγματα:

Πρόχειρο φαγητό: μια καραμέλα σοκολάτας, ένα ντόνατ σοκολάτας ή ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας

Πιο υγιεινή εναλλακτική: μερικά κομμάτια έξτρα μαύρης σοκολάτας (περιεκτικότητα σε κακάο μεγαλύτερη από 70-75%)… είναι μεγαλύτερη σε φυτικές ίνες και πολύ λιγότερη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος ή ακόμα και από μαύρες σοκολάτες με περιεκτικότητα σε κακάο μικρότερη από 70%

Πρόχειρο φαγητό: Τηγανισμένα και παναρισμένα δάχτυλα κοτόπουλου και πατάτες στο πλάι (πολλά δυσάρεστα τρανς λιπαρά)

Πιο υγιεινή εναλλακτική: λωρίδες στήθος κοτόπουλου στη σχάρα με σάλτσα φυστικιού και λαχανικά στο πλάι

Πρόχειρο φαγητό: ένα φτηνό μπιφτέκι fast-food σε επεξεργασμένο εκλεπτυσμένο λευκό ψωμάκι

Πιο υγιεινή εναλλακτική: Ένα μπιφτέκι με χόρτο (περισσότερο σε CLA και ωμέγα-3 λιπαρά) με ωμό τυρί που τρέφεται με χόρτο σε ρολό με φυτά

Τι θα λέγατε για να τρώτε πιο υγιεινά αλλά ακόμα πολύ νόστιμα φαγητά!

Ελπίζω ότι αυτό που αποκομίζετε από αυτό το άρθρο είναι ότι υπάρχει κάτι περισσότερο στη ζωή από το να τρώτε πρόχειρο φαγητό, και το να τρώτε πρόχειρο φαγητό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι “ζείτε λίγο” όπως λένε πολλοί άνθρωποι. Αντίθετα, νιώθω ότι ισχύει το αντίθετο.

Τρώτε πιο υγιεινά και ανακαλύψτε τις φυσικές γεύσεις των πραγματικών τροφίμων (όχι επεξεργασμένων) και σύντομα θα ανακαλύψετε ότι δεν χρειάζεστε πλέον πρόχειρο φαγητό. Απολαμβάνω!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *