Επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής για την πρόληψη του καρκίνου

Ενώ υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο που δεν είναι πάντα πλήρως υπό τον έλεγχό μας, υπάρχει μια κατηγορία παραγόντων κινδύνου που είναι: Τρόπος ζωής. Ο Jean-Paul Sartre είπε «Είμαστε οι επιλογές μας» και αυτό ισχύει όταν πρόκειται για την υγεία.

Μην υποτιμάτε τη δύναμη ενός υγιεινού τρόπου ζωής

Οι καθημερινές επιλογές που κάνει ένα άτομο μπορούν να συμβάλουν είτε στην κακή υγεία είτε στην καλή υγεία και αυτές οι ίδιες επιλογές μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου. Επιπλέον, εάν αναπτυχθεί καρκίνος, οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν την πρόγνωση του ασθενούς. Το συμπέρασμα, όσο πιο υγιεινός τρόπος ζωής σας, τόσο περισσότερο μειώνετε τον κίνδυνο καρκίνου.

Παράγοντες κινδύνου και συστάσεις

Εάν μπορείτε να κάνετε κάτι ή να αποφύγετε κάτι και να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, έτσι δεν είναι; Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πραγμάτων που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και το πρώτο βήμα για να επιτύχετε πραγματικά αυτά τα πράγματα είναι να γνωρίζετε τι είναι. Λοιπόν, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ορίστε

  • Αλκοόλ– Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του λάρυγγα (φωνητικό κουτί), του οισοφάγου, του ήπατος και του μαστού. Όσο περισσότερο πίνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να βασίζονται στην έρευνα ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Όσον αφορά το αλκοόλ, είναι ένας γενικός κανόνας: περισσότερο είναι χειρότερο για την υγεία σας.
  • Διατροφή – Μια καλά ισορροπημένη διατροφή με κυρίως λαχανικά, φρούτα και βότανα, εκτός από δημητριακά ολικής αλέσεως και μια ποικιλία πρωτεϊνών, είναι η καλύτερη. Πολλά από αυτά τα ολόκληρα τρόφιμα έχουν επίσης οφέλη για την καταπολέμηση του καρκίνου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο, επισκεφτείτε τη λίστα με τα τρόφιμα που καταπολεμούν τον καρκίνο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR). Η Πόλη της Ελπίδας έχει επίσης ευεργετικές πληροφορίες για τα «υπερτροφές», τις οποίες μπορείτε να δείτε στον ιστότοπό της. Τα τρόφιμα και τα ποτά που ένα άτομο πρέπει να κρατήσει στο ελάχιστο περιλαμβάνουν εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, πλούσια σε αλάτι και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε ποτέ να έχετε επιδόρπιο ή οτιδήποτε τηγανητό (ποιος δεν αγαπά το τηγανητό κοτόπουλο;), αλλά φαγητά όπως αυτά δεν πρέπει να αποτελούν τακτικό μέρος της διατροφής ενός ατόμου. Επιπλέον, κατά γενικό κανόνα, το φυσικό και το μη επεξεργασμένο είναι πάντα καλύτερο.
  • Ευσαρκία – Όσοι είναι παχύσαρκοι μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI). Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους με τακτική άσκηση και υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος, με τη σειρά του, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.
  • Σωματική δραστηριότητα – Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, βελτιώνει και βελτιστοποιεί την κυκλοφορία και βελτιώνει την υγεία των μυών, των οστών, ακόμη και των οργάνων σας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), «οι ενήλικες ηλικίας 18-64 ετών θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα όλη την εβδομάδα ή να κάνουν τουλάχιστον 75 λεπτά έντονης αερόβιας σωματικής δραστηριότητας όλη την εβδομάδα ή ισοδύναμο συνδυασμό δραστηριότητας μέτριας και έντονης έντασης». Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την άσκηση, συνιστάται να συμπεριλάβετε μια ποικιλία. Η προσκόλληση σε μία μόνο μορφή άσκησης είναι ευεργετική στην αρχή, αλλά καθώς το σώμα προσαρμόζεται σε αυτήν την άσκηση, θα πετύχει λιγότερα.
  • Ηλιακό φως – Η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως και στην υπεριώδη ακτινοβολία του (UV) προκαλεί δερματικές βλάβες και πρόωρη γήρανση του δέρματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος. Προστατέψτε το δέρμα σας με αντηλιακό ή/και ρούχα όταν περνάτε εκτεταμένες χρονικές περιόδους στον ήλιο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ενώ η «υπερέκθεση» είναι επικίνδυνη, η περιορισμένη/ασφαλής έκθεση παρέχει κάποιο όφελος όσον αφορά τη βιταμίνη D.
  • Καπνός – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ χρήσης καπνού. Σύμφωνα με το NCI, οι άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα έχουν σημαντικά κέρδη στο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με εκείνους που συνεχίζουν να καπνίζουν.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *