Το Veggin’ Out είναι μέσα

Οι χορτοφάγοι δεν χρειάζεται πλέον να αισθάνονται σαν τα παροιμιώδη κοκκινομάλλα θετόπαιδα. Οι εποχές που η χορτοφαγία αντιμετώπιζε δυσμενώς έχουν περάσει. Σήμερα αυτός ο τρόπος ζωής χωρίς κρέας κατέχει σημαντική θέση στη μαγειρική μας κουλτούρα.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι υποστηρίζουν έναν χορτοφαγικό τρόπο ζωής: υγεία και ευεξία, ανησυχία για την καλή διαβίωση των ζώων, ανθρωπισμός, πνευματικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, ηθικές και κοινωνικές πτυχές. ενώ άλλοι ασχολούνται με οικονομικά ζητήματα, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την πρόληψη της παγκόσμιας πείνας. Όποιο κι αν είναι το κίνητρο, η χορτοφαγία και ο βιγκανισμός έχει τεράστιους οπαδούς, και καθώς η έμφαση συνεχίζεται να εστιάζεται στην υγιεινή ζωή και οι άνθρωποι μαθαίνουν για τη σκληρή και άδικη μεταχείριση προς τα ζώα, η δημοτικότητά του θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Η χορτοφαγία είναι δημοφιλής στο Χόλιγουντ μεταξύ πολλών από τα αστέρια, ειδικά με την ηθοποιό και μοντέλο Pamela Anderson. επί μακρόν μέλος του PETA (Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων) και παθιασμένη υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων που έγινε χορτοφάγος όταν ήταν έφηβη. Σήμερα συνεχίζει να προωθεί τη χορτοφαγία συνεργαζόμενη με την PETA στις πολλές εκστρατείες της. Λόγω της συνεχιζόμενης δέσμευσής της στον ανθρωπισμό και ως πιστός και ένθερμος υποστηρικτής της PETA, ο Paul McCartney της απένειμε το “Linda McCartney Memorial Award” τον Αύγουστο του 1999 ως τιμή στην αείμνηστη σύζυγό του που ήταν επίσης αφοσιωμένη στις ιδεολογίες της PETA.

Αλλά δεν χρειάζεται να είσαι αληθινός χορτοφάγος για να απολαύσεις τα χορτοφαγικά πιάτα ή να έχεις πάθος και κατανόηση για την κουζίνα. Τα χορτοφαγικά τρόφιμα δεν θεωρούνται πλέον στερεότυπα ως βαρετά, ανθυγιεινά και άγευστα. Αυτή η αυξανόμενη τάση της αγοράς ισοδυναμεί με μεγάλες επιχειρήσεις και καθώς αυξάνεται η ζήτηση για χορτοφαγικά αιτήματα, οι αλυσίδες γρήγορου φαγητού και τα εστιατόρια κάνουν το καθήκον τους προσφέροντας νόστιμες και θρεπτικές επιλογές μενού χωρίς κρέας. Ακόμη και το κολέγιο, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία ενσωματώνουν χορτοφαγική τροφή στα σχέδια γευμάτων τους. Οι αγορές τροφίμων συμβαδίζουν επίσης με την τάση. Η Whole Foods παρέχει μια εκτεταμένη σειρά προσιτών, υγιεινών και υψηλής ποιότητας χορτοφαγικών ειδών από φρέσκα έως κατεψυγμένα. Σύμφωνα με την Kat Sullivan, Associate Marketing Coordinator of Whole Foods Southern Pacific Region, “Η Whole Foods Market έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία από όλα τα φυσικά προϊόντα για χορτοφάγους και vegan διαθέσιμα. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε νέες και συναρπαστικές επιλογές για χορτοφάγους για να μεταφέρουμε στα καταστήματά μας, όπως αναπτύσσουμε συνταγές από την κουζίνα μας για να τις προσφέρουμε στο Τμήμα Προετοιμασμένων Τροφίμων μας. Η Whole Foods Market εγκαινίασε το Animal Compassion Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ζώων φάρμας. Τα πρότυπα κρέατος μας είναι τα υψηλότερα στον κλάδο και Ελπίζουμε ότι το έργο του ιδρύματος θα εκπαιδεύσει τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς κρέατος για το πόσο σημαντική είναι η καλή διαβίωση των ζώων».

Η χορτοφαγία γίνεται mainstream και γίνεται «ωμός». Η υγιεινή και χωρίς κρέας είναι αποδεκτές επιλογές στη σημερινή κοινωνία. Η χορτοφαγική διατροφή είναι προσωπική επιλογή και δεν χρειάζεται εξήγηση ή υπεράσπιση. Είναι ευθύνη της επιχείρησης παροχής υπηρεσιών εστίασης. ειδικά επαγγελματίες σεφ που είναι πρότυπα, μέντορες, εκπαιδευτές μαγειρικής και εκπρόσωποι του κλάδου, να έχουν γνώση και εμπειρία σε χορτοφαγικά προϊόντα και κουζίνα. Ο Executive Chef Jesus Cibrian του Aramark στο Συνεδριακό Κέντρο του Λας Βέγκας συμφωνεί. “Σήμερα οι άνθρωποι είναι πιο ευσυνείδητοι σχετικά με τη διατροφή τους και είναι σημαντικό να γνωρίζουν πώς να προετοιμάζουν φαγητά για χορτοφάγους. Λαμβάνω συνεχώς αιτήματα από πελάτες για εναλλακτικές χορτοφαγικές επιλογές που θα σερβίρονται στις εκδηλώσεις τους με τροφοδοσία και παρέχω επίσης επιλογές για χορτοφάγους στο International Food μας Market Restaurant. Έχουμε ένα πλήρες salad bar και η σαλάτα γίνεται κύριο πιάτο για πολλούς ανθρώπους.” Ο σεφ Jesus είχε την τιμή να υπηρετήσει ως Executive Chef στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, Ελλάδα. “Η ζήτηση και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν εκπληκτική. Μας κατακλύστηκαν από τις χορτοφαγικές απαιτήσεις! Η τάση είναι εκεί και πρέπει να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα για χορτοφάγους και βίγκαν όσο καλύτερα μπορούμε.”

Ο Tal Ronnen, Executive Chef και ιδρυτής της συμβουλευτικής ομάδας τροφίμων, Veg Advantage, συνεργάζεται με κατασκευαστές προϊόντων και διανομείς υπηρεσιών τροφίμων για να τους διδάξει σχετικά με εναλλακτικές λύσεις που είναι διαθέσιμες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αυξανόμενης χορτοφαγικής κοινότητας. Συνεργάζεται επίσης στενά με σεφ και εστιάτορες για να τους βοηθήσει να προσθέσουν ποιοτικές εναλλακτικές λύσεις στο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και να προσθέσουν νόστιμα και υγιεινά ορεκτικά, φαγητά και επιδόρπια στο μενού τους που θα ικανοποιήσουν τα γούστα τόσο των χορτοφαγικών όσο και των μη χορτοφαγικών γευμάτων. “Τα εστιατόρια γίνονται πιο εξελιγμένα και ένα μανιτάρι Portobello ή ένα πιάτο κουσκούς δεν θα τα κόβει πλέον. Μια πρόσφατη έρευνα της Aramark διαπίστωσε ότι το 25 τοις εκατό των φοιτητών κολεγίου θέλουν επιλογές για χορτοφάγους όταν δειπνούν έξω, επομένως ένα εστιατόριο που δεν έχει ποικιλία από Τα πιάτα για χορτοφάγους μπορεί να λείπουν από ένα μεγάλο τμήμα καταναλωτών. Η παροχή μιας σειράς επιλογών για χορτοφάγους στο μενού μπορεί να βοηθήσει ένα εστιατόριο να ξεφύγει από τον “παράγοντα βέτο”, όπου, για παράδειγμα, μια οικογένεια ασκεί βέτο σε ένα εστιατόριο επειδή η χορτοφάγος κόρη της δεν της αρέσει διαθέσιμες επιλογές εκεί.” Ο σεφ Tal πιστεύει, “Ο ευκολότερος τρόπος για να ικανοποιήσετε όλους τους διαφορετικούς τύπους χορτοφάγων είναι να προσφέρετε ένα γεύμα Vegan. Ένα γεύμα Vegan δεν περιέχει κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά ή μέλι και αυτή η επιλογή είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους χορτοφάγων. Για παράδειγμα , εάν προσφέρετε ένα πιάτο χωρίς κρέας που περιέχει τυρί, οι Vegans και οι Ovo-Vegetarians (ένας χορτοφάγος που καταναλώνει αυγά αλλά δεν τρώει γαλακτοκομικά) δεν θα το παραγγείλει. Αλλά αν αντικαταστήσετε το αγελαδινό τυρί με τυρί σόγιας, το πιάτο θα να παραγγελθεί από Lacto-Vegetarians (χορτοφάγος που καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά δεν τρώει αυγά), Ovo-Vegetarians και Vegans. Οι επιλογές για vegan είναι εγγυημένα αποδεκτές από όλους τους χορτοφάγους, επομένως η επιλογή Vegan στο μενού σας είναι εύκολη τρόπος να κρατήσετε όλους τους πελάτες σας ευχαριστημένους.”

Το να είσαι χορτοφάγος, βίγκαν ή να επιλέγεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής δεν σημαίνει ότι περιορίζεσαι στον χυμό καρότου και τα φύτρα φασολιών. Αυτός ο τρόπος ζωής γίνεται γρήγορα ένας αποδεκτός κανόνας και τα καταστήματα τροφίμων και τα εστιατόρια είναι πολύ πιο φιλόξενα διαθέτοντας μια ποικιλία από επιλογές γεμάτες γεύση και διατροφή.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *